Netradicinė chemijos pamoka

Šių metų vasario 9 dieną 8–10 klasių mokiniai su chemijos mokytoja vyko į Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Jaunųjų chemikų laboratoriją, kurioje dalyvavo užsiėmime „Popieriaus chromatografija“.

Užsiėmimo metu mokinius laborantės supažindino su laboratorija, saugumo taisyklėmis dirbant su cheminėmis medžiagomis, įranga ir priemonėmis. Laboratorinio darbo metu buvo atliekami popieriaus chromatografijos metodu išsamūs tyrimai, atskiriant mišinius. Mokiniai naudojo įvairių cheminių elementų katijonus popieriuje, kuriuos atskyrė analizės būdu, tuomet susidariusios dėmės įgavo spalvą, pagal kurią identifikavo nežinomos sudėties mišinyje esančius katijonus. Katijonus pasisekė nustatyti greitai ir teisingai.

 Taip pat mokiniai aplankė laboratoriją su specifine įranga, kur atliekami chemikų išsamūs tyrimai, panaudojant chromatografijos metodą. Siekdamos labiau sudominti, laborantės parodė, kaip atrodo metalų atomai per mikroskopą, pademonstravo keletą įspūdingų bandymų: ,,vulkano išsiveržimą“, metalų jonų spalvos pasikeitimą liepsnoje ir kt., kurie buvo rodomi traukos spintoje.

Mokiniai liko patenkinti ir grįžo su naujais įspūdžiais bei įgavę naujų chemijos žinių.

Comments are closed.