Kelionė į Lenkiją

2015 m. birželio 31 – liepos 1 dienomis  Bezdonių ,,Saulėtekio“  pagrindinės mokyklos 4 – 10 klasių moksleiviai, kartu su mokytojais bei Bezdonių Aušros Vartų Švč. Mergelės Marijos, Gailestingumo Motinos bažnyčios kunigu Arūnu Mitkevičiumi, vyko į  kelionę po Šiaurės Lenkiją.

 Kelionės metu (360 km. ir atgal) mokiniai turėjo galimybę  grožėtis Lenkijos miestelių panorama, architektūra bei  nuostabaus  grožio ežerais ir  gamta.

Pirmasis sustojimas – „Vilko guolis“. Aplankėme Adolfo Hitlerio slapstymosi vietą – bunkerių griuvėsius. Šį kompleksą sudaro tankiame miške pastatyta grupė bunkerių ir fortifikuotų pastatų. Tarp 1941 m. birželio 21 d. ir 1944 m. lapkričio 20 d. Hitleris čia praleido daugiau nei 800 dienų. 1944 m. liepos 22 d. čia įvyko žymusis pasikėsinimas į Hitlerį. 1945 m. vokiečiams traukiantis bunkeriai buvo susprogdinti. Daugeliui moksleivių ,,Vilko guolis“ paliko didelį  įspūdį.

Antrasis sustojimas –  nedideliame slėnyje, kur  gražių Mozūrijos miškų ir ežerų apsupta –  Šventa Lipka  – įžymi Dievo Motinos šventovė, garsėjanti Švč. Marijos stebuklinga statula. Tai  nuostabaus grožio barokinė bažnyčia, galerija ir vienuolynas, pastatyta stebuklingo apsireiškimo vietoje. Beveik visus sudomino šio apsireiškimo vietos istorija:

 Pagal padavimą, Kentšyno kryžiuočių pilyje buvo  pasmerktas mirčiai  kalinys. Jam   naktį  apsireiškė Dievo Motina su kūdikiu ant rankų ir paliepė išdrožti iš medžio jos skulptūrą. Kalinys  pirmą kartą savo gyvenime išdrožė iš medžio skulptūrą. Kitą dieną, kai  teisėjai ir baudėjai išvydo medinę Dievo Motinos skulptūrą su kūdikiu, mirtininkas  papasakojo apie naktį   matytą regėjimą,  jam buvo dovanotas gyvenimas  ir laisvė. Jis iškeliavo, ieškodamas liepos, kurioje galėtų padėti išdrožtą figūrėlę ir padėkoti Šv. Mergelei už stebuklingą gyvybės išgelbėjimą. Jis  grįžo į gimtinę,  o Dievo Motinos skulptūra pradėjo savo stebuklingą gyvenimą. Tolesnį figūrėlės likimą byloja pasakojimas, kaip neregį, kuris ją prisilietęs, atgavo regėjimą.  Stebuklai įvykdavo, o maldose išsakyti prašymai išsipildydavo…

  Šv.  Lipkos šventovė  mus taip pat  žavėjo savo architektūra,  savo prūsiškuoju baroku ir galerija su kolonada aplink bažnyčią, kurios portale – akmeninė liepa su Dievo Motinos skulptūrėle.  Ši Jėzuitų bažnyčia garsėja vargonais, jų prospektas turtingai išpuoštas augaliniais ornamentais, perpintais stilizuotomis juostomis, patalpintos medinės vazos su gėlėmis, juos  puošia angelų ir šventųjų skulptūros. Vargonams pradėjus groti, arkangelas Gabrielius lenkiasi, Marija pritaria galvos linkčiojimais, angelai groja mandolina ar skambina varpeliais, dar aukščiau sukasi žvaigždės.  Vargonai  groja  Bacho, Šuberto ar Bethoveno melodijas.

Pabuvimas tylos  maldoje  ir  klausymasis  vargonų muzikos garsų nepaliko abejingo nė vieno. Savo rūpesčius, skausmus, viltis ir džiaugsmus, save ir savo artimuosius pavedėme Šv. Marijos globai.

Pasigrožėję nuostabia šventove, apsipirkę religinių prekių, kupini pakilios nuotaikos, sėdome į autobusą ir važiavome į  Mikolaikas – vandens pramogų parką ,,Tropikaną“. Atsipalaidavome, pliuškenomės ir mėgavomės maudynėmis, leidomės nusileidimo takeliais, vandens kriokliais.

Po maudynių važiavome  link Gižycko,  kur mūsų  laukė žaidimai prie Mazūrijos  ežero ir nakvynė.

Gyvenome viešbutyje  ant ežero kranto. Vakare visi drauge  sėdėjome prie laužo, kepėme dešreles, dalinomės patirtais įspūdžiais, diskutavome, maudėmės. Kitą dieną, po pusryčių, plaukėme vandens dviračiais, baidarėmis. Po pietų  mokiniai aplankė Gižycko  memorialinę vietą – Lietuvos vardo pradžią – kur yra manoma, kad 1009 metais buvo nukirsdintas katalikų vyskupas, vienuolis, misionierius ir kankinys Šv. Brunonas.  Mokiniai ne tik grožėjosi miesteliu, bet ir užlipo  į vandentiekio  bokštą. Kai kuriems ten užlipti buvo didelis uždavinys sau, nes bijojo aukščio. Bokšto  viršuje galėjome apsižvalgyti po apylinkes.

Kelios dienos Šiaurės Lenkijoje  buvo turiningos ir užimtos, tad laikas netruko prabėgti. Kelionė atgal  per Lenkiją neprailgo, nes laukė viktorina, įvairios dovanėlės bei dalijimasis įspūdžiais, patirtais kelionės metu. Lydintys mokytojai taip pat jautėsi pakiliai, matydami laimingus mokinių veidus. Kelionėje mokiniai ne tik pramogavo, bet ir  įgijo religijos, istorijos ir kultūros žinių. Štai keletas mokinių atsiliepimų: „Buvo įdomu, labai labai linksma, labai geras viešbutis ir šiaip viskas buvo labai gerai, iki šiol atsimenu šią kelionę“ (Lukas Savickis 5 kl.); „Mūsų mokykloje mokytojai nuolat organizuoja įdomias ekskursijas, bet ši kelionė buvo išskirtinė…. Ypač patiko apsilankymas „Vilko guolyje“, tiek visko sužinojau apie Adolfą Hitlerį, manau, dabar žinosiu apie jį daugiau nei istorijos mokytoja“ (Aleksas Azarenko, 5 kl.); „Man žiauriai patiko ši kelionė, pabuvusi Šv. Lipkos bažnyčioje, kažkaip keistai pasijutau, taip ramu ir gera….. Man viskas labai patiko. Ačiū mokytojoms ir, žinoma, kunigui.“ (Aurelija Maceikianec, 8 kl.)

 Smagu, kad kartu  su mumis vyko kunigas Arūnas Mitkevičius. Dėka mus lydėjusio kunigo,  kelionės metu, ne tik meldėmės, bet ir klausėmės dvasinių pamokymų, kurie vertė ne vieną susimąstyti.

Už tai, kad ši kelionė įvyko, dėkojame Dievui,  o taip pat vyskupui Arūnui Poniškaičiui ir, žinoma,  pastoviems rėmėjams – Lietuvių Katalikų Religinei Šalpai.

[nggallery  id=115]
Tikybos mokytoja Gražina Pirmaitienė ir lietuvių kalbos mokytoja Elena Kondratovič.

Comments are closed.