Lietuvos istorijos takais

2018 m. gegužės 17 d. Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai keliavo po Panemunių regioninį parką.

Kelionės tikslas – susipažinti su išlikusiais XIII-XV a. Nemuno gyvybės linijos fragmentais bei unikalia gamta, žmonių gyvenimu ir darbais prie didžiausios Lietuvos upės.

Pirmiausia užsukome į Seredžių, kur kopėme į piliakalnį dar XIX a. pavadintą Palemono kalnu. Pavažiavę apie 10 km užsukome į Veliuonos miestelį. Jame apžiūrėjome puikiai išsilaikiusią senovinę grūdų sandėlį – magaziną, o tuomet kopėme į išskirtinį objektą – dviejų piliakalnių kompleksą. Čia klausėmės legendos apie deivę Veliuoną, susipažinome su Veliuonos dvaro sodyba ir parku, kur auga vieninteliai Lietuvoje tulpmedžiai. Taip pat grožėjomės nuostabia bažnyčia, restauruota miestelio aikšte iš kurios atsiveria įspūdingas kraštovaizdis.

Toliau mūsų kelionė tęsėsi Raudonėje, kurs apžiūrėjome XVII a. statytą reprezentacinę Panemunės pilį ir parką.

Ekskursijos vadovė pakvietė apsilankyti Šilinės karčemoje, kur šiuo metu veikia Panemunių regioninio parko lankytojų centras. Čia visi smagiai atsikvėpėme, valgėme pačių ant laužo iškeptas dešreles, dalijomės kelionės įspūdžiais. Po to apžiūrėjome ekspoziciją „Nemunas ir gyvenimas prie jo“. Buvo galima pereiti siūbuojančiu sieliu, perduoti komandą ruporu, susipažinti su poledinės žūklės ypatumais, „paplaukti“ keltininko valtimi.

Kelionę baigėme apsilankymu Panemunės (Vitėnų) pilyje. Čia apžiūrėjome gana turtingą pilies ekspoziciją, bokšto rūsyje išlikusį karcerį, Lietuvos dailės akademijos studentų darbų parodą.

Dėkojame UAB „Camargo“ direktoriui Mariui Andrijauskui už paramą, organizuojant šią edukacinę ekskursiją, galimybę keliauti ir geriau pažinti Lietuvos kraštą bei jo istoriją.

Istorijos vyresn. mokytoja Milda Daškevičienė

Comments are closed.