Projektas „Ką gali pilietis?“

Spalio 24 d. – lapkričio 13 d. Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinėje mokykloje vyko projektas „Ką gali pilietis?“. Projekte dalyvavo 5-10 klasių mokiniai, lietuvių kalbos mokytoja Žana Čuividienė ir angų kalbos mokytoja Judita Kuralavičiūtė.

Projektas vyko trimis etapais. Spalio 24 d. 8-10 klasių mokiniai vyko į KGB genocido muziejų, kur susipažino su tragišku Lietuvai laikotarpiu, klausėsi autentiškų istorijų, pasakojamų gido Ričardo Padvaisko. Kelionė tęsėsi Signatarų namuose, kur  mokiniai apžiūrėjo originalų Lietuvos Nepriklausomybės aktą, pasirašytą 1918 m. Čia mokiniai galėjo pabūti istoriniame (tiksliai atkartotame) kambaryje, kuriame jis ir buvo pasirašytas. Kelionė baigėsi  Antakalnio kapinėse. Tylos minute buvo pagerbtos Sausio 13 d. už Lietuvą kovojusios aukos. Prie kiekvieno kapo  liepsnojo mokinių uždegta atminimo žvakelės. Taip pat, tylos minute buvo pagerbtas Partizanų vado Adolfo Ramanausko – Vanago atminimas. Mokytojos supažindino mokinius su partizaninio karo istorija bei Adolfo Ramanausko – Vanago  išskirtine asmenybe.

Projektas tęsėsi lapkričio 8 d. kuomet 5-7 klasių mokinai vyko į Lietuvos Prezidentūroje esantį Valstybės pažinimo centrą, kuriame turėjo galimybę dalyvauti 100-mečiui skirtoje parodoje „Nepamirštos vizijos“. Mokiniai susipažino su trimis Lietuvai svarbiais istoriniais laikotarpiais: tarpukariu, sovietmečiu ir nepriklausomybės metais. Taip pat, edukacijos pabaigoje mokiniai turėjo galimybę sukurti savo svajonių miestą. Vėliau 5-7 klasių mokiniai aplankė Signatarų namus ir Antakalnio kapines.

Projektą užbaigė du Lietuvoje gerai žinomi  asmenys – tai Lietuvos kariuomenės atstovas – majoras Tomas Matulevičius bei visiems gerai žinomas pilietiškas, nuoširdus, svarbus jaunimui žmogus, „G&G Sindikatas“ grupės įkūrėjas ir vokalistas Gabrielius Liaudanskas – Svaras. Jie mokiniams vedė dvi pilietiškumo pamokas. Tomas Matulevičius 5-7 klasių mokiniams papasakojo apie karininko profesiją, pašaukimo svarbą – ginti tėvynę, kario kasdienybę.  Gabrielius Liaudanskas – Svaras dalinosi savo gyvenimiška patirtimi su 8-10 klasių mokiniais.

Mokiniams šis projektas išliks atminty ilgam, nes praeitis ir dabartis, istorinės asmenybės ir šių dienų pilietiški asmenys savo pavyzdžiu moko šiuolaikinį jaunimą mylėti artimą, gerbti tėvynę ir kurti prasmingą ateitį.

Anglų kalbos mokytoja Judita Kuralavičiūtė,

lietuvių kalbos vyresn. mokytoja Žana Čuividienė

Comments are closed.