Tarptautinė skaitymo skatinimo stovykla Rimdžiūnai – Bezdonys

     Šių mokslo metų pradžioje mūsų mokyklos bibliotekoje buvo organizuojami du tęstiniai projektai.
Pradinių klasių mokiniai projekte „Kiek perskaičiau, tiek paaugau“ buvo kviečiami skaityti knygas, dalintis mintimis apie jas. Kitame projekte „Mano Lietuva“ dalyvavo mūsų mokyklos ir Baltarusijos Astravo rajono Rimdžiūnų vidurinės mokyklos lietuvių mokomąja kalba mokiniai. Jie skaitė knygas apie Lietuvos istoriją, dėstė mintis, kūrė eiles, piešė piešinius apie Lietuvą. Kovo 11-ąją infotilto pagalba abiejų mokyklų ugdytiniai giedojo Lietuvos himną, deklamavo eiles, po to visi (savo mokyklose) žiūrėjo meninį R. Banionio filmą „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“. Bendravimas internetu ir mokiniams, ir mokytojams paliko nepakartojamą įspūdį, tad draugystė tęsiasi.
Birželio 5 dieną sulaukėme svečių! Atvyko dešimt Rimdžiūnų lietuviškosios mokyklos 1- 5 klasių mokinių. Juos atlydėjo mokytojos – Silvija Ruplienė ir Loreta Saveljevienė. Po pietų ir įsikūrimo rūpesčių parodėm svečiams savo gražų miestelį. Supažindinom su istoriniais mediniais pastatais – tai mūsų mokykla, bažnyčia ir geležinkelio stotis.
Kitą dieną prie svečių prisijungė ir mūsų mokyklos „Saulėtekio“ stovyklos stovyklautojai, kurie drauge Vilniuje lankėsi Valdovų rūmuose, pietavo Vilniaus lietuvių namuose. Stovyklautojams grįžus į Bezdonis, juos pasitiko mokyklos direktorius Algimantas Baranauskas, kuris palydėjo visus į Arvydų dvarą, kurio šeimininkė Inga Zakšauskienė maloniai priėmė gausų svečių būrį. Visi buvo pakviesti į menę ir supažindinti su dvaro istorija, menančia Jogailos laikus.
        Vakare mokyklos kieme prie laužo abiejų projektų dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais ir knygomis. Stovyklautojai kepė dešreles, šoko liaudies šokius, birbynėmis grojo broliai Tomas ir Jonas Aleknavičiai. O dar vėliau buvo diskoteka, kurioje vaikai paliko paskutines jėgas.
Šeštadienį ryte, po skanių pusryčių, abiejų mokyklų mokiniai piešdami dalinosi stovyklavimo įspūdžiais.
        Atsisveikinti visada sunku. Vaikai nuo mokyklos iki geležinkelio stoties ėjo liūdni – juk šis projektas baigėsi… Bet abiejų mokyklų bendradarbiavimas ir draugystė tęsis ir kitais metais.
Šie projektai nebūtų tokie įdomūs ir turiningi jei jų neparemtų Tarptautinio „Gervėčių“ klubo pirmininkas Alfonsas Augulis, „Lietuvių godų“ vyriausioji redaktorė Marija Šaknienė, Baltarusijos Astravo rajono Rimdžiūnų vidurinės mokyklos lietuvių mokomąja kalba direktorė Svetlana Lukšienė, Vilniaus r. Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinės mokyklos direktorius Algimantas Baranauskas.
Taip pat dėkojame už skanų maistą Valiai Šareiko, už pagalbą mokytojoms: Violetai Petkevič, Liudai Švarcienei, Renatai Aranauskienei.

 Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinės mokyklos bibliotekininkė Jurgita Kaščiukaitė-Kutkienė

Comments are closed.