Lietuvos Respublikos Seimas 2015-uosius metus paskelbė Etnografinių regionų metais

Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinėje mokykloje vyko Etnografinių regionų metams skirti renginiai.

Lietuvos istorijos instituto Etnologijos skyriaus vyresnysis mokslo darbuotojas humanitarinių  mokslų daktaras Žilvytis Šaknys  skaitė paskaitą „Lietuvos etnografiniai regionai Etnologijos tyrimų šviesoje“.

Lietuvos istorijos instituto Etnologijos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja humanitarinių  mokslų daktarė Rasa Paukštytė – Šaknienė  skaitė paskaitą „Darbo ir laisvalaikio kultūra Lietuvos regionų kontekste“.

Trečios klasės mokiniai su mokytoja Inga Viliene ir bibliotekininke Jurgita Kaščiukaite – Kutkiene žemėlapiuose ieškojo etnografinių regionų, domėjosi jų skirtybėmis ir panašumais. Paruošė stendą.

Technologijų mokytoja Violeta Petkevič pasakojo apie tradicinius advento patiekalus, būdingus rytų Lietuvai. Ir kartu su mokiniais kepė kūčiukus.

Teatro studijos nariai Jonas Aleknavičius, Dmitrij Kudriavcev ir Greta Urbonavičiūtė skaitė žemaičių, aukštaičių ir Gervėčių krašto pasakas.

Su tautodailininkų sąjungos nariu Jonu Kutka pradinių klasių mokiniai pynė kalėdinius žaisliukus eglutei.

Penktadienį visi sugužėjo į Advento popietę pagal senovės aukštaičių pagonių papročius, kurią pravedė mokytojas Tomas Aleknavičius.

Mokėmės dainų, klausėmės legendų apie leliumus (advento laikas) ir Labanoro dūdos grojimo, žaidėm žaidimus. Pajutome senovės advento atmosferą.

Taip įdomiai ir nepastebimai praėjo savaitė skirta Etnografinių regionų metams.

Neformaliojo švietimo mokytoja, mokyklos bibliotekininkė
Jurgita Kaščiukaitė-Kutkienė

Comments are closed.