Projektas, skirtas Europos kultūros paveldui paminėti

     Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinės mokyklos 9-10 kl. mokiniai bei 8-os klasės mokinė A. Šliuževičiūtė ir mokytojos Milda Daškevičienė bei Sigita Čiurlienė, kartu su Vilniaus vaikų socializacijos centro merginomis dalyvavo projekte, skirtame Europos paveldo dienoms paminėti.

     Projekto atidarymas vyko 2016 m. rugsėjo 15 d. VVSC. Savo darbus pristatė centro merginos, apie Bezdonių miestelio istorinius objektus papasakojo mūsų mokyklos istorijos mokytoja M. Daškevičienė. Visus renginio dalyvius šiltai pasveikino Kultūros paveldo departamento prie LR Kultūros ministerijos direktorė D. Varnaitė. Po iškilmingo atidarymo mokiniai, lydimi savo mokytojų, aplankė paslaptingiausius Vilniaus požemius, apžiūrėjo Katedros požemių Karalių kriptą, Bernardinų komplekso bažnyčią, jos požemius bei iš varpinės bokšto grožėjosi nuostabia sostinės panorama. M. ir J. Šlapelių name muziejuje ekskursijos dalyviai apžiūrėjo autentiškus XV-XVI a. rūsius. Labiausiai visus sukrėtė Žydų kultūros ir informacijos centre aplankyta, buvusioje  Vilniaus žydų geto teritorijoje atkurta slėptuvė „Malina“ (tai hebrajiško žod. „malion“ – „viešbutis“ reikšmė. Lietuvoje šis žodis priskiriamas kriminaliniam žargonui). Šioje patalpoje žydai bandė išgelbėti savo šeimų narių gyvybes nacių okupacijos metais. Daugelis daiktų slėptuvėje – autentiški, o skudurinė lėlė atrodo taip ir laukia, kad ją palies vaikiškos rankutės.

     Ankstų rugsėjo 16 d. rytą, prasidėjo antroji projekto diena. Mūsų mokyklos 10-os klasės mokinės A. Maceikianec ir E. Staževičiūtė, lydimos istorijos mokytojos M. Daškevičienės, kartu su VVSC mokinėmis ir pedagogais išvyko į Panemunių regioninį parką. Pakeliui aplankėme Seredžiaus piliakalnį ir bažnyčią, legendomis apipintą Veliuoną, Raudonės pilį ir parką, Panemunės (Gelgaudų, Vytėnų) pilį. Tiek apkeliavę, sustojome Panemunių regioninio parko lankytojų centre, kur apžiūrėjome pačią interaktyviausią ekspoziciją kokios šiuo metu kitur Lietuvoje dar nėra. Parko darbuotojai vaišino kvapnia, iš vietinių žolelių ant laužo virta arbata, o išalkę keliauninkai kepė dešreles, vaišino vieni kitus savo atsivežtais skanėstais.

     Į Vilnių grįžome puikiai nusiteikę ir kupini malonių įspūdžių.

Istorijos vyresn. mokytoja Milda Daškevičienė

Comments are closed.